GeR Benelux b.v.

Veterinaire radiologie

Model for Image Quality in Veterinary radiology

MIQ-VET is een project om te komen tot de optimale instellingen bij het gebruik van een röntentoestel.Hoewel het digitaal ontwikkelen van een röntgen-opname verbeteringen brengt tijdens het maken van een opname blijft de afhankelijkheid van de instellingen van kilovoltage en mAs. Het principe van "garbage in = garbage out" blijft overeind.

De kleuren zwart en wit zijn eenvoudig aan te passen maar het begrip contrast wordt daardoor alleen maar belangrijker. Zouden er  in een opname slechts 2 kleuren zichtbaar zijn voor de detector dan worden dit automatisch wit en zwart. Zijn er 10 kleuren detecteerbaar dan komen daar dus 8 grijstinten bij. Het zal duidelijk zijn dat hoe meer grijstinten er in een opname zichtbaar gemaakt kunnen worden, des te meer details zichtbaar zijn voor de gebruiker.

Het aantal grijstinten is direct afhankelijk van de 2 parameters bij het maken van een opname: het kilovoltage en het mAs-getal. Deze 2 parameters zijn NIET gelijk en NIET onderling uitwisselbaar zonder gevolgen voor het uiteindelijke beeld. De vergelijking met een waterval geeft duidelijkheid.